adult-architecture-art-277054.jpg
black-and-white-black-and-white-cartoon-character-3706.jpg
adult-architecture-art-277054.jpg

Museumnacht Maastricht 1


5e editie Museumnacht Maastricht
Vrijdag 17 april 2020

SCROLL DOWN

Museumnacht Maastricht 1


5e editie Museumnacht Maastricht
Vrijdag 17 april 2020

5e editie Museumnacht Maastricht
Vrijdag 17 april 2020

Op vrijdag 17 april 2020 viert Museumnacht Maastricht haar 5e editie. Wat in 2016 begon met 10 venues is inmiddels uitgegroeid tot een unieke showcase voor kunst en cultuur in Maastricht en omgeving. Niet alleen de (Inmiddels) 13 art venues, maar ook talrijke culturele instanties, medewerkers en vrijwilligers, gevestigde (inter-)nationale namen, place shifters en toekomstig talent smelten dan samen met als doel: de verbindende taal en grenzeloze rijkdom van kunst, creativiteit en cultuur gezamenlijk te tonen en te vieren.

Once In A Night Time

Museumnacht Maastricht staat voor een uitzonderlijke avond in Maastricht waar kunst, cultuur, experiment en samenwerking centraal staan; waar jong en oud, cultuurliefhebbers en levensgenieters, wereldse Maastrichtenaren en lokale Europeanen, vroege nachtvogels en de tot-in-de-late-uurtjes-dansers zich thuis kunnen voelen en huis kunnen houden, andere werelden ontdekken en (nieuwe) vriendschappen sluiten.

Onderstaand treffen jullie meer informatie over o.a. thema, mogelijke inspiratie en alvast wat praktische zaken.

black-and-white-black-and-white-cartoon-character-3706.jpg

Museumnacht Maastricht 2


Thema 2020: It’s a Small world After All

Museumnacht Maastricht 2


Thema 2020: It’s a Small world After All

It's a world of Iaughter
A world of tears
It's a world of hopes
And a world of fears
There's so much that we share
That it's time we're aware
It's a small world after all

There is just one moon
And one golden sun
And a smile means
Friendship to every one
Though the mountains divide
And the oceans are wide
It's a small world after all

Zoals jullie weten, kiest Museumnacht Maastricht er elke editie voor - in aanvulling op het bijzondere kunstaanbod van de art venues - met een thema te komen die de spotlight zet op en stil staat bij wat er speelt in de maatschappij. Niet om creativiteit in te kaderen, maar om verbinding, dialoog en interactie te stimuleren. Dit jaar hebben we gekozen voor: It’s A Small World After All.

WAAR KUNST IS,
ZIJN GEEN GRENZEN

In een tijd waarin het lijkt dat we liever muren willen bouwen - zij het digitaal of in real-life - viert de 5e editie waar Museumnacht Maastricht daadwerkelijk voor staat en waar we nu meer dan ooit behoefte aan hebben: de kracht van samenwerking en de verbindende, universele schoonheid van kunst. Hierbij wordt aangesloten bij ‘Working on Europe’, het initiatief van de Provincie Limburg, de Gemeente Maastricht en de Universiteit Maastricht. Museumnacht Maastricht biedt dan ook de gelegenheid aan de venues om burgers/het grote publiek door middel van kunst te betrekken bij de vraagstelling en het debat van (het onderzoek van) ‘Working on Europe'.

Maastricht: Home of Creativity, Heart of Europe
Museumnacht Maastricht stapt met het thema It’s A Small World After All wel bewust voorbij het label ‘Europa' en toont de achterliggende verhalen van gevoelens als onzekerheid, verlies en frustratie en gaat - op een zo’n toegankelijk mogelijke wijze -  de dialoog aan met het grote publiek omtrent waarden en onderwerpen als vrijheid, identiteit, de mensheid, empathie, utopia, grenzen, thuis en nationalisme. Museumnacht Maastricht wil hiermee betekenis geven aan het idee van ‘Europa’ als een historisch, hedendaags én toekomstig artefact en narrative dat wordt gedefinieerd door elementen die we gemeen hebben en niet zozeer alleen als een geografische locatie.

Museumnacht Maastricht 3


Museumnacht Maastricht 3


PROGRAMMA

Zoals elk jaar toont Museumnacht Maastricht samen met alle betrokken venues de culturele rijkdom en daar wordt een goed feestje van gemaakt voor niet alleen de cultuurliefhebbers en kunstkenners, maar ook voor bezoekers die een bijzonder avondje uit in Maastricht willen ervaren alsmede de vele studenten en jongeren die Maastricht en omgeving rijk is. Uit ervaring is gebleken dat de volgende elementen voor een sterk programma belangrijk zijn:

  1. BE/VERWONDER: de wondere wereld van kunst, cultuur, film, mode, dans, muziek, literatuur, natuur, geschiedenis & wetenschap

  2. INTER)ACTIE & PLAYGROUND: de vele formats van talks, speciale activiteiten, workshops en rondleidingen die de bezoeker betrekt bij en onderdeel laat uitmaken van de avond

  3. AVONTUUR: Dat wat alleen te zien, doen, bewonderen & beleven is tijdens Museumnacht Maastricht bij de art venues. Van glijbanen, Photo Booth etc.

  4. REFUEL: Focus op eten & drinken, alsmede tot rust komen.

INSPIRATIE/CONTEXT

In de vorm van grenzen, muren, kaders en systemen verdelen en categoriseren politiek, kennis, rijkdom en religie al eeuwenlang mensen. Voor menigeen lijkt het politieke en sociale klimaat echter op een breekpunt te staan. Mensen lijken meer dan ooit boos of onzeker te zijn, willen gehoord worden en bevinden zich in ‘survival-mode' of keren naar binnen door de nodige identiteitscrisis. Kunstenaars – zij het in het verleden of nu – vertegenwoordigen deze gevoelens als geen ander in hun werk en gebruiken hun talent als protest, stem en reactie op deze turbulente tijden. Kunst spreekt immers als geen ander de universele taal en verhalen van gevoelens, geschiedenis, moraal, filosofie, religie, ideeën en waarden. Het laat ons nadenken, observeren, en reflecteren. Het verenigt ons door te vertellen over menselijke overeenkomsten alsmede tegenstellingen bloot te leggen. Daarnaast bewandelt kunst graag nieuwe paden, breekt muren door en opent deuren die voorheen niet eens zichtbaar waren. Waar Picasso’s Guernica schreeuwt en Banksy’s Migrant Birds kritisch zijn, verwarmt Klimt’s Kus en ontgoochelt Daniel Firman’s olifant. 

De 5e editie van Museumnacht Maastricht biedt een mooie gelegenheid om ons, jouw, zijn, hun, Europa’s en ieders verhaal te vieren en vertellen. Van klein tot groot, van lokaal tot werelds, van binnen naar buiten, van geschreven tot bewogen, van liefde tot haat, van thuis tot verdwaald.

Puur weer wat suggesties:

Common Ground / Lost & Found / Europe Unplugged / The Final Countdown / So the Story Begins / Est. 1992 / The Break Up / Bursting Bubbles / Family Matters / Home Sweet Home / On The Edge / Me, Myself & I / Today's Love Story / Buurman & Buurman / To Be Continued / Wordt Vervolgd / Keeping up Appearances / Make Europe Great Again / INsideOUT / Are you IN or OUT? / The Great Divide / Breaking Down The Walls / Taking Out the (Euro)trash / Colour by Numbers / Ballenbak / LEGO - Bricksworld Own Creations / etc. etc.  

Unknown.png

Let’s Play (Ball)

Spel brengt mensen bij elkaar, maar benadrukt tevens grenzen (Euro 2020). Het kan alsmede - vanuit 'Rules of the Game' - verwijzen naar het politiek 'spelletje'. Daarnaast, veel elementen die rond zijn verbinden ons, maar sluiten tegelijkertijd ook uit (trouwring/wereld/bal/kring etc.)

a9cf270c25f0ad189bcbb27688e2fdfa.jpg

Beschuit met Muisjes

De morgen na het ondertekenen van de Maastricht Treaty schreef The Guardian: “a silent birth of the Europerson era”. Zonder enige ceremonie of festiviteit werden alle bewoners, jong en oud, van de 12 aangesloten landen in een oogopslag getransformeerd tot/geboren als een nieuw 'hoger' wezen; een Bewoner van Europa. Is het daar fout gegaan? Moeten we gewoon een goed feestje vieren en beschuit met muisjes eten om de 'navelstreng' door te knippen?

Unknown_6.png

I Was Here / When Nature Calls

Het openbare toilet is al eeuwenlang - ook in het kader van 'Nature Calls' - een canvas en platform voor zelfexpressie oftewel toilet graffiti/latrinalia. De meest voorkomende graffiti komt voort uit de drang om 'aanwezig' te zijn, zoals het schrijven van een naam, een persoonlijk verhaal of simpel 'Ik was hier'. Daarnaast kan het een speelse verwijzing zijn naar het 'in hokjes' denken alsmede het 'afbakenen van territorium'.

screen.jpg

Est. 1992

Europa maakt anno 2019 - inmiddels op papier - onderdeel uit van het leven van 513 miljoen bewoners in 28 landen en verbindt 4.475.757 km2. Wellicht eens tijd om terug te blikken op het leven van de EU, van geboorte tot puberteit, met alle 'break-up's en liefdesperikelen, uitdagingen en successen....?

public-drum_basic_article-97639-main_images-WheresWallyAtWembley_6--2x1--940.jpg

Where’s ….. (Waldo/Truus/Sjeng)?

Geen uitleg nodig volgens mij ;).

Unknown_2.png

Article 50 / Kettingbrief

50 kunstenaars/schrijvers/ dichters etc. uit diverse landen van Europa vragen om - geïnspireerd door Article 50 - in een schetsboekje op 2 bladzijdes een werk te creëren dat gezamenlijk getoond wordt tijdens Museumnacht Maastricht.

Dit kan een liefdesbrief zijn of 'break-up' stuk. Of wellicht een initiatief in de opzet van een ‘kettingbrief’.

Unknown_3.png

Stilleven

AN EUROPEAN CITIZEN: een met uitsterven bedreigd soort, waarvan het voortbestaanop het spel staat. Een soort die gevaar loopt om binnenkort niet meer te bestaan, omdat er maar weinig van in leven (willen) zijn.

Museumnacht Maastricht 4


Museumnacht Maastricht 4


MEER PRAKTISCHE INFORMATIE

Venues:

Dit jaar doen mee:

Kids:

Er komt toch geen speciale kids versie. Wel gaan we een uur eerder openen en zijn kinderen tot 16 jaar dit jaar gratis. We vragen jullie hierop te anticiperen. In de communicatie zal er een ‘special for kids’ toegevoegd worden bij die instellingen die ook iets speciaals voor deze doelgroep doen.

Openingstijden:

NIEUW: we gaan dit jaar dus een uur eerder open.

MNM2020: 19:00 - 01:00
MNM2020 Afterparty: 00:00 – 05:00

Prijzen Tickets:

De planning is om de kaartverkoop weer te laten starten vanaf november 2019. Exacte datum volgt. De prijzen zijn m.u.v. tot 16 jaar gelijk aan afgelopen editie.

Early Bird t/m 31 december 2019
Standaard/ + afterparty: € 10,- / € 12,50
Student/cjp kaart / + afterparty € 5,- / € 7,50

Vanaf 1 januari 2020
Standaard kaart/+ afterparty: € 12,50 / € 17,50
Student/cjp kaart/ + afterparty: € 10,- / € 15,-

NIEUW: tot 16 jaar: gratis bezoek Museumnacht Maastricht (speciaal bandje/uitgesloten natuurlijk van afterparty)